André & JSOZeker voor wat betreft de afgelopen twintig jaren geldt dat mijn privé-leven zo verweven is met mijn werk, dat een beschrijving van het eerstgenoemde praktisch neerkomt op het relaas van mijn carrière. Vooral omdat mijn vrouw Marjorie van meet af aan zeer nauw erbij betrokken is geweest. Mijn leven ís gewoon muziek, we zijn er altijd mee bezig en het verveelt nooit!

Als kind al was ik gefascineerd door de wereld van de muziek. Mijn vader was dirigent en ik herinner mij dat massale orkest met die prachtige klank, al die strijkstokken die in dezelfde richting heen en weer gingen. ik vond het geweldig. Maar ik verbaasde me toen al over de sombere sfeer tijdens die concerten. Iedereen keek serieus, er mocht niet gelachen of gekucht worden, terwijl de muziek voor mij zoveel vreugde uitstraalde!

De hele plechtstatige sfeer die er rond klassieke muziek in de concertzaal hangt, en die het grote publiek afschrikt en weghoudt, die vind je bij ons gewoon niet. Het orkest is samengesteld uit jonge, enthousiaste musici die elke avond met heel hun hart op de bühne staan om samen met mij concerten te geven. Dat enthousiasme straalt ook op het publiek af. Tijdens onze concerten hebben mijn orkest en ik, maar ook het publiek, dan ook heel veel plezier samen. Meedeinen, neuriën, klappen, springen, het gebeurt allemaal! Het is elke avond weer een enorme belevenis en iets mooiers is er volgens mij voor een musicus niet te bedenken.

Tijdens mijn vioolstudie op het conservatorium vroeg iemand mij om in een salonorkest mee te spelen. Daar speelde ik voor de eerste keer een wals: 'Gold und Silber' van Franz Léhàr. Wat een openbaring! Ik werd onmiddellijk gegrepen door de maat die jaren later zo ongeveer mijn levensritme zou worden: de driekwartsmaat, de wals. Met mijn eigen orkest speel ik nu echter veel meer dan alleen walsen. Mijn droom is de gehele klassieke muziek voor iedereen toegankelijk te maken. Voor dat doel heb ik een eigen opnamestudio laten bouwen, waar we nu hard werken aan het opnieuw opnemen van de klassieke muziek.

Ik hoop dat het mij nog heel lang gegeven moge zijn om mensen met mijn muziek gelukkig te maken!
 

 


Copyright © 1999 - 2017 André Rieu Productions BV - All Rights Reserved
Gebruiksvoorwaarden en privacy informatie